dinsdag 27 september 2011

Luchtballonnen en peren

Dit weekend was een weekend zonder fiets, dus eens een verhaal over iets heel anders.
In mijn vrije tijd ben ik ook vrijwillig molenaar en afgelopen zaterdag zou ik een dag meedraaien op molen Maallust in Amerongen. De wind liet het zaterdag echter volledig afweten. Wij waren met 5 molenaars die elkaar het werk uit de handen keken, dus om 1 uur ben ik maar weer vertrokken. Thuis lagen nog wat klussen te wachten die voor de winter ook nog klaar moesten zijn.
Wat een rustige zaterdag leek te worden nam ’s avonds nog een verassende wending. Vanuit de keuken zag ik een tweetal luchtballonnen hangen die niet of nauwelijks van hun plaats kwamen ivm een gebrek aan wind. Vanuit de tuin zag ik de ballonnen zoeken naar wind, omhoog, omlaag, maar vooruit zat er niet in. Met mijn dochters ben ik op de fiets gesprongen om eens te zien hoe een luchtballon landt. De ballonnen waren er uiteindelijk in geslaagd om de A2 over te steken. De eerste maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om te landen en plaatste zijn ballon op een afgesloten werkterrein pal langs de snelweg.

De tweede ballon werd echter gegrepen door de wind en dreef weer terug Nieuwegein in.
Met de meiden op de fiets er achteraan gereden. Het lukte de ballonvaarder niet om tussen de huizen een grasveldje te vinden. Door tussen de boomtoppen door te varen remde de ballon steeds verder af en begon ook steeds meer te schommelen. Uiteindelijk lukte het om de ballon boven een grasveld te krijgen. Het touw werd naar beneden gegooid en met vereende krachten hebben we de ballon naar de grond getrokken. Eind goed al goed.

Zondag stond in het teken van de peren verkoop. Bij de Oudegeinse molen in Nieuwegein staan namelijk ruim tweehonderd perenbomen. Als molenaars hebben wij deze slecht onderhouden boomgaard een aantal jaar geleden min of meer geaddopteerd. Na een aantal winters van snoeien, is er dit jaar een pracht oogst aan de bomen verschenen. We hebben peren in alle soorten en maten en ook in dito rassen. Ook rassen die je in de supermarkt niet meer tegenkomt (Klapp, Legipont, Thriompe de Vienne). Ook zijn inmiddels de stoofperen klaar om geplukt te worden. Naast de Gieser Wildemannen hebben we St Remy en Brederodes in de aanbieding. De diverse soorten staan uitgestald in een marktkraam en het is een komen en gaan van klanten. Er valt bijna niet tegenop te plukken. Mijn dochters waren ook weer van de partij en zij hadden niet eens zin om naar de natuurspeeltuin te gaan. Het verkopen vonden zij veel leuker.
Aan het eind van de dag zeiden ze al dat ze volgende week weer wilde gaan. Het is dan dierendag en dus druk bij de kinderboerderij, dit is weer goed voor de omzet, want iedereen komt langs de perenkraam.

2 opmerkingen:

 1. Hi Rob,
  Van fruitbomen heb je het hele jaar plezier. Wij hebben een tiental kleine fruitbomen van zo'n 50 jaar oud. Ook ik heb toevallig gisteren geoogst. Vooral de St-Remy gaf een spectaculaire opbrengst. Als je nog een langs mijn blog komt, kun je het zien.
  Succes met de fiets en de peren :).
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Rob,
  Ben ik nog een keer. Ik zie dat mijn posting op 08.28 uur staat, terwijl het nu toch echt 17.28 uur. Ik denk dat je in de instellingen van je blog de tijdzone moet veranderen van Hawai in Amsterdam. Dan klopt alles weer.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen