maandag 27 augustus 2012

Onderhoud


Onderhoud

Vorige keer schreef ik al, dat ik voor onderhoud naar Dronten zou fietsen. Op 17 augustus was het dus zover. Om 05:45 zat ik al in de fiets. Na het vele bochtenwerk om Bunnik en Zeist door te komen wordt de route geleidelijk velomobiel vriendelijk.   Dat wil zeggen lange rechte stukken weg.

Rond 07:15 reed ik via de Stichtse brug de Flevopolder in. Eenmaal langs de Vogelweg heb ik de snelheid steeds rond de 41 km p/u gehouden. Het stuk fietspad voor de Knardijk lag echter vol met gemaaid gras en andere rommel. Gevolg een lekke linker voorband bovenop de Knardijk, daar sta je dan om 8 uur lekker een band te verwisselen. Uiteindelijk was ik rond 08:45 in Dronten.

Jos heeft de servicebeurt vervolgens voor zijn rekening genomen.
·       Voorwielen demonteren, remmen schoonmaken ect
·       Kleerhanger uit-, inbouwen en versterkingen lassen
·       Hoogte afstelling koplamp
·       Ketting controleren
·       Achterlicht repareren

De veerpoten waren in maart nog helemaal uit elkaar gehaald en deels vervangen, dus die behoefden geen onderhoud dit keer.
Ook na 20.000 km is de ketting nog als nieuw. Iets wat voor mij als voormalig bukfietser wel raar is, want dat kostte nog weleens een ketting.
Mijn achterlicht was kapot gegaan, omdat ik waarschijnlijk mijn reservebanden en fietspomp te ver naar achteren had geduwd en daardoor het snoertje had stuk getrokken. Het vervangen van dit       ene ledje was niet het fijnste klusje(via derailleurkapje), let dus op met het inladen van bagage.

Uiteindelijk vertrok ik rond 12:30 weer richting Nieuwegein. De temperaturen waren ondertussen opgelopen naar een graad of 26, dus het was lekker zweten in de bak. Eenmaal weer op de Vogelweg zag ik voor me een trekker rijden. We reden beide even hard, dus was het zaak om een tandje bij te zetten en de trekker in te halen. Nadeel van de Vogelweg is dat je af en toe moet oversteken, hierdoor liep de trekker weer uit en kon ik er weer achteraan. Een paar kilometer voor het eind van de Vogelweg sloeg de trekker af en was dit prettig tijdverdrijf achter de rug.



Na het passeren van de Stichtse brug werd het drukker op de weg en ging het tempo eruit. Ik kwam er toen ook achter dat mijn claxon het niet meer deed. Het snoertje was losgetrokken uit de stekker, tijdens het afstellen van de koplamp. Wel lastig als het druk is op de fietspadden.

8 september gaat de route weer naar Dronten, dit keer voor het Velomobieltreffen.
Vertrek vanaf Nieuwegein rond 06:00 uur. Aankomst Dronten 09:00. Ik hoop dat ik op de Stichtse brug dit keer niet alleen ben, maar ergens voor mij of in mijn spiegels nog een aantal Velomobielen te zien krijg.




donderdag 16 augustus 2012

Dienstregeling


In mei schreef ik nog over mijn dienstregeling die ik heb in de ochtendrit naar het werk. Deze weken echter is er ook een andere dienstregeling te zien, één die iets preciezer is dan de mijne.

Het heeft alles te maken met de zonsopkomst. Een aantal weken geleden kwam de zon op als ik het A-R kanaal oppikte bij Nieuwegein. Vorige week was ik tijdens mijn fietstocht al gevorderd tot net voorbij station Maarssen, voordat de zon zich boven de horizon liet zien.



Gisteren was ik al voorbij Loenersloot.
De zon komt nu elke dag twee minuten later op, dit houdt in dat ik de zon volgende week nog 1 a 2 keer kan zien opkomen langs het kanaal. Het houdt ook in dat het fietsen in het donker niet zo heel ver meer weg is. Vanaf half september zal de ochtendrit weer in het donker zijn.
 Morgenochtend vertrek ik om 05:45 naar Dronten voor een servicebeurt. Hierover later meer... (met foto's)

maandag 13 augustus 2012

Zaterdagrit

Gisteren een rit gemaakt in de richting van Arnhem. Helaas was ik mijn fototoestel vergeten, dat heb je met die WW rijders.
Bij Zeist de Heuvelrug overgestoken en toen langs de noordzijde van de Heuvelrug afgezakt naar Rhenen om onderaan de Grebbeberg uit te komen. Vanaf hier de dijk opgereden naar Wageningen en onder de Wageningse Berg naar Renkum. Hier langs de A50 de Rijn overgestoken naar Heeteren. Vandaar is het een Questie van de dijk volgen richting het westen en je komt vanzelf weer in Vianen. Zoals gebruikelijk reed ik bij Kesteren nog een keer verkeerd, waardoor er wat extra kilometers moesten worden gemaakt.
Al met al een ontspannen rit van 140 kilometer. Vrijdag a.s. staat er een bezoek aan Dronten gepland voor een 20.000km beurt. Gelijk een mooie generale voor 8 september.

dinsdag 7 augustus 2012

Dronten 8 september

Veel valt er niet te melden vanuit Nieuwegein, behalve dat ik de laatste dagen meer het gevoel heb in een kano te zitten dan in een Velomobiel. Wat een enorme hoeveelheden water vallen er naar beneden.

Verder lees ik op internet dat er 6,7 en 8 september een internationaal velomobiel seminar wordt gehouden in Dronten. De 6e en 7e gaat het mij, ivm werk, niet lukken om daar bij te zijn. Op 8 september is er dan een poging om het wereldrecord van afgelopen december aan te vallen. Tevens is er fietstocht van een kilometer of 70. Tot op heden zie ik echter weinig aanmeldingen op ligfiets.net.
Mijn vraag is dus wie van mijn lezers/volgers gaan daar allemaal naartoe?

Ik heb de datum wel gemarkeerd in de agenda.