dinsdag 15 januari 2013

Kabelbreuk


Daar stond ik dan 14 januari ’s ochtends om kwart over 6 zonder licht. Al rijdend bij -4 graden langs het A-R kanaal viel mijn verlichting ineens uit. Mijn eerste gedachte was er zal wel een stekker los getrild zijn, dus even gestopt bij de pont bij Nieuwer ter Aa. Na wat knoeien kreeg ik de verlichting weer aan de praat, alleen waren dit de twee kleine led lampjes van voren die nog wilde branden, groot licht flikkerde steeds aan en uit, al was hij meer uit dan aan. Het was dus geen losgetrilde stekker. Een andere idee was dat de accu niet genoeg energie meer leverde vanwege de kou. De accu had immers het hele weekeinde al in de Quest gezeten.

Ik moet zeggen met twee ledjes voor zie je dus geen hand voor ogen, want het is echt donker. Met een snelheid van iets boven de 30 ben ik naar Abcoude gereden, daar brandt de straatverlichting en kun je weer wat snelheid maken. Op kantoor de accu mee naar binnen en eenmaal in het licht zag ik wat er aan de hand was. Het kabeltje richting de stekker was finaal door, dit ondanks de tape die ik al had aangebracht. Vorig jaar is mij immers hetzelfde overkomen met het andere kabeltje.
’s Middag op tijd naar huis gegaan om de sneeuw en vooral de duisternis voor te zijn. Ben daarna langs geweest bij een buurman die handig is met een soldeerbout en die heeft alles weer hersteld.
Ik heb het fragiele kabeltje nu ingepakt in de buitenkabel van een wasmachine snoer en daar overheen een laag tape.

Wat doe ik verkeerd dat ik in twee jaar tijd mijn accu om zeep heb geholpen.
Kennelijk schuurt het kabeltje ergens langs een scherpe rand in de Quest wat de slijtage veroorzaakt. Komend weekend bij daglicht zal ik nog eens gaan kijken in de Quest.

Zojuist een reserve accu binnengekregen die ik gisteren gelijk heb besteld in Dronten, wat blijkt, de kabels die naar de stekkers gaan zijn bij deze versie een stuk dikker.

3 opmerkingen:

 1. Bij het plaatsen van de accu in de Quest moet je heel goed opletten. De kabel komt heel gemakkelijk klem te zitten tussen de accu en de rand van de Quest. Een kabel die daar zit slijt heel snel door. Ik heb zelf op die manier bijna een kabel doorgesleten, en ik weet dat er meer zijn die dat probleem gehad hebben.

  Als je de kabel zorgvuldig onder de rand houdt, dan gaat het heel lang goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Rob,

  Ik vind de stekkers en kabels van matige kwaliteit, de stekkers laten veels te gemakkelijk los, en de kabels tussen batterijen en stekkers slijten inderdaad vlug, en niet omdat ze klem gezeten hebben, daar heb ik goed voor opgepast! Na slechts 3 maanden gebruik moest ik ook al met tape in de weer om een kortsluiting agv een slijtbreuk op te lossen.
  Ik ga dat zeker nog veranderen later dit jaar, ook nieuwe stekkers staan op m'n verlanglijst, die zijn zeker te vinden bij modelbouwzaken.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, een bekend probleem. Ik heb in 1 jaar al tweemaal een kabeltje gesloopt, gelukkig heb ik twee accu's en heeft ieder accu twee aansluitingen. Ik kan dus nog een jaartje voort ;-)

  BeantwoordenVerwijderen