dinsdag 26 januari 2016

Echte bandentest


Op vrijdag 15 januari heb de Durano’s ingewisseld voor 2 nieuwe Kojaks op de voorwielen.
De Durano’s in de schuur gehangen, want die gaan er over een paar weken weer onder als het voorjaar losbarst.

Het weekend van 16 op 17 januari viel ook in het midden van het land eindelijk de winter in. Op maandagochtend vroor het 6 graden toen ik de Quest pakte om een woon-werk rit te maken, dat was wel even wennen na de hoge temperaturen tot nu toe. Voor de zekerheid ook mijn overschoenen aangetrokken om geen koude voeten te krijgen.
Maar mijn hemel wat fietste dat weer zwaar zo door die kou heen, de snelheid is dan ook gelijk verdwenen en de 40 km per uur kreeg ik bijna niet op de teller.
Het gekozen verzet wordt ook wat kleiner, normaal rijdt ik met een 57-14 rond, maar in de kou zijn dat toch snel 2 a 3 tanden kleiner.

De dinsdag ging eigenlijk van hetzelfde laken en pak, helder koud weer en daardoor geen snelheid in de Quest. Op woensdag en donderdag heb ik 2 dagen lekker warm het OV genomen. Op vrijdag weer in de Quest gekropen. Het was toen al iets warmer, de temperaturen lagen net iets boven het vriespunt, maar op de weg naar huis ’s middags merkte ik daar weinig van. De koude zuidoostenwind die ik tegen had op weg naar huis zoog werkelijk het laatste restje energie uit mijn benen en de snelheid lag rond de 35 km per uur.
Ik had eerst het idee, misschien word ik wel ziek zo beroerd ging het.

Wat een verschil was dat echter met de maandag. Om 05:45 in de Quest, temperatuur 9 graden boven nul. Enige nadeel die ochtend om 05:50 stond ik al een band te vervangen. Mijn hagelnieuwe Kojak, 300 kilometer mee gereden, reed ik finaal aan barrels. De glasscherven van een bierflesje had ik in het donker over het hoofd gezien.
De rest van de rit verliep gelukkig voorspoedig.

Maar toen ’s middags naar huis, temperatuur 14 graden boven nul. De wind uit het zuidoosten, kracht 3, stond net als vrijdag tegen. De snelheid langs het Amsterdam-Rijnkanaal lag continue boven de 44 kilometer per uur. Gelukkig was het toch niet zo erg met de conditie gesteld.
Ik heb nu eens echt goed kunnen zien wat de temperatuur doet met het rubber dat onder de Quest ligt en de extra weerstand die je ondervindt door de koudere lucht.
Nog 5 weken te gaan, dan zit deze winter erop en zoals het er nu naar uitziet blijft het nog wel een week of 2/3 te warm voor de tijd van het jaar.

zondag 3 januari 2016

Terug- en vooruitblik

Iedereen allereerst de beste wensen voor 2016, dat het maar een gezond en sportief jaar mag worden.

Korte terugblik op 2015

Afgelopen jaar stopte de kilometer teller op 14,600 kilometer, voor mij een nieuw persoonlijk record.

De verste rit maakte ik al vroeg in het jaar, tijdens het rondje Texel. Gestart in Schagen en de stoet onderweg opgepikt. Daarna heerlijk toeren over het eiland Texel. 's Middags terug in het kielzog van Wim Schermer die mij door Alkmaar loodste en me bij de Woude afzette, waarna ik verder huiswaarts koerste. Een prachtige tocht verreden onder perfecte omstandigheden. Zeker iets om in 2016 weer naar uit te kijken.

Verder volgde nog wel meer toeristische tochten en dan met name richting Arnhem of Kinderdijk om dan heerlijk over de dijken te zoeven. Voor 2016 zit dat er richting Arnhem niet in. De dijk aan de zuidzijde wordt op dit moment verhoogd en op diverse plekken moet je op dit moment allerlei omleidingsroutes volgen. Iets wat nog jaren gaat duren. 

Het mooiste van 2015 was natuurlijk het bezoek van de Tour de France aan Utrecht begin juli.
Hieronder nog een foto van de Quest bij de vrachtwagens van Cofidis. De mecaniciens hadden zeer veel belangstelling in de fiets. Een evenement dat voorlopig niet meer in Nederland start, maar volgend jaar hebben we wel de Giro Italia die in Apeldoorn van start gaat.

\


De meeste ritten waren echter gewone woon-werk ritten, hiervan zullen er in 2016 weer vele volgen.
Lekker zoeven langs het Amsterdam Rijnkanaal.
De oliebollentocht zat er voor mij dit jaar niet in, ik vond het simpelweg te ver weg om daarheen te fietsen. Of ik had het in twee of drie etappes moeten doen, maar daar had ik de tijd niet voor. Voor volgend jaar zet ik hem gewoon weer op de kalender, wie weet is het dan iets dichter bij huis.