vrijdag 29 april 2011

Goede vrijdag

Het rondje om Texel leek mij wel wat, maar om nu eerst 120 KM te fietsen dan naar Texel en vervolgens weer 120 KM  terug vond ik wat te veel van het goede, misschien volgend jaar.

Daarom heb ik gekozen voor een rondje langs de Lek en de Waal. Om 7 uur zat ik in de Quest en ben bij Vianen de brug over de lek overgestoken. Vervolgens over de dijk naar het oosten bij Culemborg nog even gestopt voor een foto. De stad tegen de opkomende zon zag er prachtig uit.


Bij het plaatsje Rijswijk het kanaal der kanalen weer opgepakt en richting Tiel gegaan. Ik heb hier zelfs nog een paar spetters regen gehad. Helaas heb ik er geen foto van. Bij Tiel de brug over de Waal genomen en vervolgens koers gezet richting het westen. Dit stukje Nederland staat bij mij hoog op de lijst van mooiste gebieden van het land. De brede rivier met alle schepen, de bloesem en de weilanden.. Bovenop de dijk ligt een prachtig fietspad en op het vroege tijdstip van deze vrijdag is het er heerlijk rustig met een tempo van 40 in het uur ben ik richting Zaltbommel gereden. In de hoogspanningsmasten waar een aantal jaar geleden nog een helikopter in is blijven hangen, huizen nu ooievaars die druk bezig waren met het maken van nesten.


Bij Zaltbommel ben ik de Waal weer overgestoken en aan de andere kant de dijk weer op richting Gorinchem. Halverwege de dijk ben ik naar het noorden afgebogen, maar door asfalteringswerkzaamheden  liep ik hopeloos vast. Ik werd alle kanten opgestuurd en het viaduct over de A15 en de Betuwelijn was moeilijk te vinden. Na een half uur keren en draaien, verscheen er plots een bord Leerdam en heb ik even vol gas geven. Vanaf Leerdam door de polder weer richting Vianen en daar de Lekbrug weer over.

Iets over elven was ik na 130 KM weer thuis. 

maandag 18 april 2011

Ritje met Marcel

Afgelopen vrijdagmiddag met Marcel teruggereden richting Nieuwegein.
Vorige week had ik hem de route door Nieuwegein uitgelegd en daarbij bleek dat we bijna naast elkaar werken.
Marcel wilde vrijdag wel wat extra kilometers maken en is tot Maarssen met mij meegereden. Daarna ging hij door richting Amersfoort en ik ging op huis aan.
Het was voor het eerst dat ik achter een velomobiel reed en nu zie je pas hoe vreemd je door een bocht gaat. Mijn collega’s hadden mij dat ook al een keer vertelt. Een haakse bocht gaat niet echt vloeiend, maar meer van klabang daar gaat ie.
Voorbij Abcoude stopte Marcel nog een keer voor een prachtige koeienfoto en al rijdend wist hij er nog een van mij te maken.


Eenmaal langs het kanaal ging het in een rustig tempo richting Breukelen. Na het viaduct kreeg hij het echter op zijn heupen en vloog er vandoor. Ik peddelde nog op het klein blad en tegen de tijd dat ook ik de 53 had geschakeld was hij al een eind weg. Met 54 in het uur vlogen we toen langs het kanaal. Heerlijk om zo makkelijk zo hard te gaan.

Om mijn hoofd bij dit soort snelheden te beschermen heb ik afgelopen weekend een helm gekocht. Je weet immers maar nooit.

Bij Maarssen was het uit met de pret en ging Marcel richting Amersfoort.

dinsdag 12 april 2011

Zondagsritje

Afgelopen zondagochtend een heerlijk ritje gemaakt. Niet wetende waar ik heen zou fietsen ben ik maar oostwaarts gegaan. Richting Schalkwijk en verder naar Leersum. Er waren veel bukfietsers op de weg, maar die ging ik moeiteloos voorbij, even aanzetten en je ziet ze kleiner worden in de spiegels.
Om het klimmen te vermijden heb ik de provinciale weg richting Rhenen gevolgd. Na Elst begint er een prachtig glad fietspad. Echter bij de 1e rotonde houdt dit even plotseling op als dat het begon. Er zat maar een ding op, oversteken en aan de andere kant de weg het fietspad vervolgen. In Rhenen ben ik de Rijn overgestoken en ben over de dijk teruggereden naar Vianen. Met een constante gang van 43 a 44 km per uur ben ik als een formule 1 coureur door de bochten gegaan, heerlijk.

Na 100 kilometer klom ik voldaan en zeiknat van het zweet weer uit de Velomobiel.
Het wordt tijd voor een GPS, dan kan ik de routes ook laten zien. Iemand nog tips?

maandag 4 april 2011

Velomobiel en molens

Naast mijn baan op kantoor ben ik ook vrijwillig molenaar. Afgelopen zaterdag was ik te gast op de Nieuwe Molen in Veenendaal. Mijn motor is afgelopen vrijdag opgehaald door zijn nieuwe eigenaar, dus moest ik met Quest. Om 7.15 ben ik ingestapt en via Doorn, Leersum en Overberg naar Veenendaal gefietst.
In het dorp Leersum zit een korte helling om de Heuvelrug over te steken. Het klimmen met de Quest blijf ik toch lastig vinden. Dat gaat met de racefiets toch makkelijker. Eenmaal boven ging ik als een kogel weer de helling af, de maximale snelheid gaf 70 KM per uur aan.

Om 8:30 arriveerde ik bij de molen. De vaste molenaar had verplichtingen in het plaatselijke museum omdat de molen dit jaar 100 jaar bestaat en daar een expositie over de molen is. De molen komt net uit een 9 maanden durende restauratie en moest gekuisd worden. Rond de molen is een nieuwe fundering aangebracht, alle voegen zijn vernieuwd en binnen is er het nodige houtwerk vervangen en is er nieuw stucwerk aangebracht.
Met de hulp van een viertal maatschappelijk stagiaires en een leerling molenaar waren rond drie uur diverse kasten, de steenkoppels en de ramen weer schoon. Komende week kunnen de voorraden weer naar binnen en het winkeltje kan weer worden ingericht.

Om half 5 ben ik weer richting Nieuwegein vertrokken, het was nu een stuk drukker op de weg, dus de snelheid heb ik maar wat lager gehouden. Nadat ik Leersum weer was gepasseerd kon ik in de polder weer wat gang maken en was ik tegen zessen weer thuis. Weer 90 kilometer weggetrapt.

In de maand maart ben ik met mijn kilometerstand net boven de 1000 kilometer uitgekomen.
De griep heeft me zo’n 300 kilometer gekost, maar die ga ik de komende weken goedmaken.